Profiel

Zoek je een praktische vorming en heb je interesse voor de nieuwste bouwmaterialen? Wil je graag een job in openlucht? Ben je niet weg te slaan van een werf als er gebouwd wordt in de buurt en kijk je nieuwsgierig uit naar de vorderingen die er gemaakt worden?

Dan is de richting (ruw)bouw echt iets voor jou!Opleiding

Bouw is een zeer praktische studierichting met eerder weinig algemene vakken, je steekt dus vooral de handen uit de mouwen.


Zo wordt er in de tweede graad voornamelijk nadruk gelegd op de basishandvaardigheden. De leerlingen zijn na de tweede graad volledig mee met het opmeten, schetsen en metselen van kleine muren in de verschillende verbanden.


Ook het gedeelte bekisting wordt al even aangehaald, zodat de leerlingen ook hier al eens van kunnen proeven. De leerlingen maken op een praktische manier kennis met de technieken, de eigenschappen en de mogelijkheden van de materialen waaruit de nieuwste bouwconstructies zijn gemaakt.

In de derde graad gaan de leerlingen zich nog verder specialiseren in metselen, bekisten en ijzervlechten. Ze leren dus complexere muren plaatsen, zoals het metselen van muren met een spouw.


Planlezen en ruimtelijk inzicht zijn belangrijke onderdelen bij praktische uitvoeringen, dus hier wordt behoorlijk op geoefend tijdens de theoretische vakken.


Vanaf het vijfde jaar gaan de leerlingen op stage, zodat ze hun verworven kennis nog verder kunnen uitbreiden op een bouwwerf. Zo ontdekken ze in concrete situaties hun toekomstige job.

Toekomst?

Je kan na het 6de jaar met je getuigschrift aan de slag als metselaar of als metser-diener of je kan ook nog een jaar extra studeren voor de richting vloerder- tegelzetter/ dakwerker (duaal)! Je behaalt dan bovendien bovenop je getuigschrift een diploma.

Download printversie lessentabellen

BOUW NIEUW.pdf