Profiel

Gebeten door de automicrobe? Zijn snelle auto’s of net oldtimers helemaal jouw ding? Vind jij het interessent om te ontdekken hoe auto’s kunnen rijden en gerepareerd worden?


Dan is de richting carrosserie misschien iets voor jou!

Opleiding

In de tweede graad geniet je eerst van een opleiding basismechanica. Dit is een zeer praktische beroepsopleiding met eerder weinig algemene vakken.


Wij hebben er als school voor gekozen om niet één maar twee vakgebieden aan te bieden, namelijk ‘auto’ en ‘koeling en warmte’.


Basistechnieken zoals boren, zagen, draaien en slijpen worden ingeoefend, maar ook de vaardigheden lassen, snijbranden, solderen, plooien, plaatbewerking en sanitair komen aan bod. Je leert al doende gereedschappen en machines kennen, gebruiken en onderhouden die vaak gebruikt worden in de metaalnijverheid.


In de derde graad word je onder andere een volleerd koetswerkhersteller. Hier leer je (de)monteren, uitdeuken, lassen, rechten en plamuren van auto’s. Je leert carrosserieonderdelen afplakken vooraleer je ze gaat lakken, je kan je lak zelf gebruiksklaar maken, leert verfspuiten hanteren maar evengoed een spuitcabine correct te gebruiken. Dit alles kan je door de juiste materialen te hanteren rekening houdend met de veiligheid, het milieu en de kostprijs. Ook motoren en de werking van verschillende (elektrische) auto-onderdelen komen aan bod.


In de derde graad ga je ook op buitenschoolse stage in een erkend bedrijf.

Toekomst?

Na het 6de jaar kan je je nog verder gaan specialiseren in een 7de jaar duaal leren bij ons op school, waar je theorie op school krijgt en praktijk in een bedrijf. Of je kan werk gaan zoeken in volgende beroepen: (de)monteur koetswerk, onderhoudsmecanicien, industrieel polijster…

Download printversie lessentabellen

CARROSSERIE NIEUW.pdf