Profiel

Heb je het graag warm in huis en wil je dat ook andere mensen hiervan kunnen genieten? Vind je het interessant als er thuis water uit de kraan stroomt of het water afloopt? Ooit al sanitair of een radiator zien/helpen plaatsen of wil je dit graag zelf doen?

Dan is deze richting helemaal iets voor jou!

Opleiding

In de tweede graad geniet je eerst van een opleiding basismechanica. Dit is een zeer praktische beroepsopleiding met eerder weinig algemene vakken.


Wij hebben er als school voor gekozen om niet één maar twee vakgebieden aan te bieden, namelijk ‘auto’ en ‘koeling en warmte’.

Basistechnieken zoals boren, zagen, draaien en slijpen worden ingeoefend, maar ook de vaardigheden lassen, snijbranden, solderen, plooien, plaatbewerking en sanitair komen aan bod. Je leert al doende gereedschappen en machines kennen, gebruiken en onderhouden die vaak gebruikt worden in de metaalnijverheid.


In de derde graad begint deze opleiding met het plooien van een draadje, een buisje of een zinken plaat. Maar al snel zit je helemaal in de “stiel”: installaties van badkamers, watertoevoer- en afvoerleidingen, elektrisch lassen, gassmeltlassen, braseren en zink solderen. Tevens leer je ook omspringen met de meest moderne installatiematerialen zoals kunststofleidingen, multiskinleidingen, PLT-leidingen… Je wordt opgeleid tot een erkend CERGA-gasmonteur, met certificaat, om tewerkgesteld te kunnen worden bij een Cerga-erkend gasinstallatiebedrijf.


In het 6de jaar kan je de basisopleiding “CERGA-Professioneel aardgasinstallateur” volgen, met certificaat. Dit biedt je de mogelijkheid aan om later een Cerga- erkend gasinstallatiebedrijf te leiden. Ook het certificaat “Technicus Vloeibare brandstoffen” kan je behalen.

Deze certificaten zijn vereist voor het opstarten van nieuwe stookolie installaties, het ontstoren en het onderhoud.


In het 5de, 6de en 7de jaar gaan onze leerlingen praktijkervaring opdoen via een buitenschoolse stage bij een erkend bedrijf!

Toekomst?

Je kan bij ons op school een 7de specialisatiejaar volgen. Hier worden de technieken betreffende zonne-energie en het praktisch gebruik van warmtepompen onderwezen. Als kers op de taart volg je de opleiding voor het certificaat van “Erkend Technicus Gasvormige brandstoffen G I” die je toelaat nieuwe gasinstallaties op te starten en te onderhouden. Je behaalt dan ook je diploma van het secundair onderwijs. Of je kan na het 6de jaar gaan werken in volgende beroepen: sanitair installateur, aansluiter waterleidingen, monteur of onderhoudstechnicus van centraleverwarmingsinstallaties…

Download printversie lessentabellen

CV NIEUW.pdf