Profiel

Heb je je al eens afgevraagd waarom een motor begint te draaien als je hem onder spanning zet en in welke richting hij dan start?

En wat met onze elektriciteit? Je raakt er niet over uitgepraat? De spanning stijgt, de stroom loopt verder, soms ondervind je weerstand. Een druk op de knop en alles draait weer door, licht in de duisternis en de garagepoort gaat automatisch open als je weer thuis komt. Indrukwekkend, toch?!

Dan is deze richting echt iets voor jou!

Opleiding

De studierichting Elektrotechnieken/ Elektrische installatietechnieken begint in het 3de jaar en loopt tot het einde van het 6de jaar.

In de tweede graad ligt de klemtoon op huishoudelijke installaties. Je leert een installatie in dienst stellen, elektrische toestellen aansluiten, instaan voor het onderhoud en de uitbreiding van bestaande installaties en toestellen. Je maakt kennis met de materialen en leert de passende gereedschappen kennen en gebruiken. Natuurlijk leer je ook de reglementen en voorschriften voor de opbouw van een veilige installatie.

Eens in de derde graad zijn de huishoudelijke installatietechnieken achter de rug en kan de opleiding richting industrie beginnen. Van verlichting naar industriële schakelaars, van manueel gestuurde schakelingen tot volautomatisch gestuurde processen, met de computer getekende elektrische schema’s, pneumatische schakelingen, regeltechniek en basiselektronica. Je kan het zo gek niet bedenken, elektriciteit levert je een waaier van mogelijkheden in de professionele wereld.

In het 5de jaar wordt de kennis van elektriciteit sterk uitgebreid. Nieuwe theorie, schakelingen en kabelberekeningen, zowel enkelfasig als driefasig, staan op het programma. We leren nieuwe componenten kennen met hun specifieke gedragingen en gaan na hoe ze werken. De gelijkstroom maakt plaats voor wisselstroom waar spanning en stroom elk hun eigen leven leiden.

De opgedane theorie kan in het 6de jaar toegepast worden in de studie van elektrische machines.

Onze leerlingen leren niet alleen in de school. In het 5de en het 6de jaar krijgen ze de kans hun kennis te toetsen en uit te breiden buiten de school in de vorm van een stage. In het 5de jaar krijgen de leerlingen de kans hun praktische kennis te toetsen tijdens een stage toegespitst op huishoudelijke installatietechnieken terwijl in het 6de jaar de stage gericht is op een praktijkervaring in de industrie.

Bovendien tonen de leerlingen tijdens het 6de jaar hun kunnen in de vorm van een GIP (Geïntegreerde Proef). Ze verdedigen dat dit proefwerk voor een professionele jury.

Toekomst?

Het werkterrein van de afgestudeerden van de optie elektrische installatietechnieken ligt voornamelijk in de onderhoudsdiensten van grote bedrijven en KMO’s. Ook verderstuderen is zeker en vast een optie. Zo kan je een Se-n-Se opleiding volgen of kan je kiezen voor een professionele bacheloropleiding.

Download printversie lessentabellen

ELEKTROTECHNIEKEN NIEUW.pdf